Felhőkkel ostromolt Balaton-felvidék
Ide kirándulj a pünkösdi hétvégén a Balatonnál

Minden napra jut egy grandiózus felhő mostanság. A változékony időjárás nem csak borongós kedvet és esős napokat hoz, hanem formás felhőképződményeket, szentimentális fényeket varázsol a tájra. Jó színben tünteti fel az egyszerű búzamezőt, a pipacsok táncra perdülnek, és a madarak sem bírják szó nélkül hagyni ezt a káprázatot. Így aztán annyira nem is rossz ez a kis eső és szél a kedvünknek sem.

Balaton-felvidéki tanúhegyeink szerencsére olyan változatos képélményt biztosítanak az itt élőknek és ide vágyóknak, hogy nehezen szakadnak-szakadunk el tőle. A szőlők egyre inkább dús és extra zöld levelekkel büszkélkedhetnek, lassan virágoznak és ha még nem lenne elég illat mi bele szállhat orrunkba, hát majd most tesz róla a borvidék. Ennek mi nagyon örülünk, és annak is, hogy a közeli borászatok és éttermek már nyitva vannak. A kellemes túrák után jólesik majd a helyi, dédelgetett borokkal leülni és élvezni a nyugalmat, vagy fordítva.

Néhány pincészet + túra tipp a hétvégére ahova jó leheveredni:

Sabar Borház: a káptalantóti Liliomkertből jövet, vagy akár a túrajelzéseken az erdőt járva, bringázóknak jól jöhet egy kis panorámás borozás a Sabaron, ahol tárt karokkal vár a #Sabarátság terasz, a kis dűlő boraival, családias hangulatával, harapnivalókkal – Tehát ha vasárnap, akkor Liliomkert piac, ha nem, akkor irány az erdő mélysége és túraútvonalai.

Tölgyes Kúria – nem is olyan messze a tóti piactól és a Balatontól sem, Riza pusztán a Tóti-hegy lábánál található egy eldugott kis kúria. A balatoni látkép innen sem hiányozhat, sőt mindezek mellé a helyi prémium borok és stílusos vidéki hangulat övezte, jól átgondolt, különleges ételek együttesével adhatjuk át magunkat hedonista vágyainknak. A tóti hegy és Örsi dombok pedig csalogatják a vándort. – Badacsonyörs felé és Tóti felé is indulhatsz a szőlősorok között, völgyes dűlőutakon, vagy felnézhetsz a Gulácsra.

Istvándy Birtok– ennyi komplex élmény nem is fér el egy helyen – gondolnánk, pedig de! Istvándy Gergő mindig a legfinomabb, a leghangulatosabb atmoszférát igyekszik megteremteni vendégeinek, melyhez a táj jó adottságai csak hab a tortán. Heveredjünk le Gergőéknél, nézzük ahogy átsütnek a napsugarak a fák lombjain, szürcsöljünk egyet a Kékderűből és válasszunk valami finomat az étlapról. – Meredek a Tóti-hegyre menet az út, ám körpanoráma tárul eléd a Balaton-felvidékkel, itt érdemes a naplementét megnézni.

Szászi Birtok – A Szent György -hegyen is beindult az élet, bár azt tudjuk, hogy eddig is volt a maga nemében. Szásziék terasza is nyitva van és a csodás borok mellett akár lila bodzás szörpöt vagy ételeket is kóstolhattok, természetesen a Szigligetig futó szőlősorok látványával. – A Lengyel kápolna már csak egy ugrásra van tőled, hogy még nagyobb ívben lásd a panorámát.

Vánkos – Badacsonyörs legszembetűnőbb sarki háza olyan, mint ha a francia Avignon utcáiból ragadtuk volna ki, pedig néhány lépésre már a Balaton csapdossa a partot tőle. A szálló és Brunch helyként működő egységben figyeltek a részletekre, nagyon hangulatos a berendezés, a vidéki eleganciát tükrözik, ugyanígy ételeik ízvilága is. Helyi borokkal élvezhetjük a reggeli falatokat vagy a kellemes estét, és helyi termelők adják az alapanyagokat konyhájukba. – Mássz fel a Tepincs szikláira és nézd meg a Badacsony nagy tömegét.

Csendes Dűlő Szőlőbirtok – Itt elvonulhat az ember a szőlőbe, a Balatonba bambulva. A bor és a válaszható falatkák pedig csak fokozzák az ellazulás művészetét.  – Látogass be a Folly Arborétumba

 

 

Megosztás: