Bátyjával kerékpározott Altay Attila, amikor összetalálkoztak Székely Károllyal, aki azt kérdezte tőlük, hogy „Voltak-e már a Káli-medencében?”… Attiláék hallani sem hallottak a Balaton-felvidék gyöngyszeméről, így Kari-bá meghívta őket házukba, ahol eltöltöttek pár napot. Mindeközben kétkeréken fedezték fel e vidék zegét-zugát. Az évek múlásával újra és újra visszahúzta őket a szívük már családosan, barátokkal, hogy túrázva, biciklivel járhassák a természetet és átadhasság magukat e különleges hangulatnak, ami a Káli-medencében uralkodik.

Valóban rabul ejt a Káli-medence varázsa, hiszen a túrákon, legyen az gyalogos vagy kerékpáros általánosságban jó időt fogtunk ki eddig. Grandiózus felhők kísérték az útvonalat, melyek repcefölddel párosultak, valamint káprázatos kilátás fogadott a hegytetőkön. Aki igazi tavaszias frissességre vágyik, hallaná a csicsergő madarakat és a zöldellő természet dobja fel igazán, nem csalódhat, bármelyik távot is választja. Abszolút családbarát, hiszen rövidebb távok is teljesíthetők. Aki viszont a hosszabbat választaná, higgye el, hogy a sok természeti impulzus hatására pikk-pakk a túra végére lehet érni, élményekkel telítve.

Egyre többen és többen csatlakoztak Attiláékhoz és ez arra sarkallta őket, hogy hivatalosan is rendezzenek teljesítménytúrát a Balaton-felvidéken. A legelső Káli Túra 2000-ben jött létre, melynek előkészületeiben sokat segített maga Székely Károly és persze a barátok. Tavaly már több mint 1200-an vettek részt a többféle hosszúságú és különböző módon teljesíthető útvonalakon. Az idei kalandozás április 29-én vasárnap lesz megtartva. A gyalogos túrák közül: 60 km, 30 km és 15 km, a kerékpáros túrák közül pedig a 40 km és 50 km, valamint az új 80 km-es szakasz várja a túrázni vágyókat.

A rajthelyen rendelhető Babgulyás, melyet a célbaérkezés után fogyaszthatnak el a fáradt vándorok.

A túra során a pecsételőpontoknál lehet egy kis eszem-iszommal feltöltődni, úgy, mint pogácsa, szendvics, többféle szörp, tea, víz, csokoládé. Kékkúton található Kari bácsi pincéje, ahol borkóstolással és népzene együttessel várják a túrázókat a szervezők, érdemes kitérőt tenni.

foto: http://www.peterorban.hu

Megosztás: