A Káptalantóti Liliomkert piacán sétálva a sok kincs és a helyi finomságok közepette, mindig vonzotta szemünket a gyönyörű türkizkék bögrék, tálak, tányérok, szívek, aprócska tárgyak, medálok nyakláncok látványa egy kupacban, és szinte egyből beleszerelmesedik a látogató Lengyel Zsuzsa kerámiáiba. Muszáj meggusztálni…

1., Mióta élsz itt a Balaton-felvidéken? Tős-gyökeres helyi vagy?
Nem vagyok helyi, de a szívem egy része idehúz, Alsóörsön nyaraltunk családommal, amikor egy barátnőm hívott meg a Káli-medencébe, azóta beleszerettem és házat vettünk a Kőtenger szomszédságában.

2., Honnan jött a keramikus szakma szeretete?
Iskolába vittem a gyermekem, amikor megláttam egy hirdetést keramikusképzésről felnőtteknek. Barátnőim társaságában elmentünk kerámiázni és én egyből beleszerettem, e rövid képzés után pedig magam tanultam tovább a kerámiázást, és nem tudtam abbahagyni.

3., Műveidet, a türkiz kék-azul színek dominálják. Hogyan jellemeznéd ezt a “kék mániát”?
Ez a türkiz szín onnan fakad, hogy Kriszta barátnőm szeretett volna egy kék színű kerámia tányért a szobájuk falára és a türkiz színt tudta elképzelni a falhoz. Azóta én is beleszerettem és amellett, hogy más színekkel is dolgozom, a türkiz az, ami dominál a műveimben.

4., Mennyi tálat, bögrét, készítesz egy nap?
Általában, ha leülök csinálni valamit, az egy típus lesz, tehát ha bögrét kezdek el, akkor csak azzal foglalkozom és akár legyártok több 100-at is. Nagyon bele tudok merülni és pár perc alatt kész például egy bögre megformálása.

5., Mindig van kedved hozzá?
Igen, nagyon kikapcsol és terápiás hatással van rám, úgy érzem. Érdekes, sokszor más színt kapok a mázolás végén, mint amire számítok, így saját magam is meglepem vele. Persze ennek is meg van a szépsége, talán ez is a keramikusság egy művészete.

6., Az otthonod a műhelyed egyben?
Nem sajnos, a műhelyem, a korongom Győrben található, de a kis raktár viszont a Káli-medencében, így a Liliomkert Káptalantóti piacára mindig van mit kivigyek.

7., Mekkora kereslet van a műveidre?
Szerencsére azt mondhatom, hogy elég nagy, nem, hogy az ország minden részéről kerestek már meg, de külföldre is készítek kerámiákat, lassan nem győzöm már gyártani őket.

8., Melyik a kedvenc helyed a Balaton-felvidéken?
Talán, a szentbékkálai Kőtenger a kedvenc helyem, néha csak kiülök egy kőre és inspirálódom, feltöltődöm, aztán jöhet a munka.

9., Hol lehet elérni a kerámiáidat?
Facebookon és Instagrammon vagyok elérhető, úgy érzem, hogy nincs szükségem még egy weboldalra is. A kerámiákat egyedül készítem, és szeretném továbbra is megőrizni egyediségét.

10., Milyen inspiráló hatással van rád a Balaton-felvidék?
Vannak levélmintás tálak, edények, ezek mind köthetőek a természethez. A türkiz szín pedig a víz színt is tükrözi, így akarva-akaratlanul is kapcsolhatóak a kerámiáim a balatoni vidékhez.

foto: http://www.peterorban.hu

Megosztás: