Ez a tradicionális halfesztivál főszereplője a garda hal, melynek nagy múltja és fontossága van a tihanyiak életében. A „látott hal” Tihany partjainál bandákba verődve szeret ősszel vonulni, s így jött a halászok életébe is e hal lehalászásának szokása.

A fesztiválnak köszönhetően megmaradt e hal fogyasztása és tovább élteti az emberekben a garda különlegességét.

A tihanyi visszhang dombnál vonzza a tekinteteket a tradicionális halsütés, ahol a férfiak kellő szakértelemmel művelik a garda sütését. A szőlővesszőkre felnyársalt halakat paprikával ízesítik, majd a tűzrakás utáni parázs köré szurkálják le a földbe egyesével. A férfiak végig forgatgatják a leszúrt vesszőket, hogy minden oldala jól átsüljön a halnak, mely nem kis munkát és odafigyelést követel meg.

Közben már száll az illat a többi halsütőtől is, ahol a garda mellett megtalálható harcsa, süllő, pisztráng és keszeg, valamint halászlevet is főznek. Természetesen más magyaros finomság is fellelhető, hiszen sültkolbászt, tökipompos kenyérlángost, kürtőskalácsot és más krumplis ételeket is kaphatunk. A forró tea és forralt bor most elkél, hiszen igencsak hűvös idő társul a rendezvényhez, azonban ez nem szegi kedvét az érdeklődőknek.  A Nap rendületlenül süt, igaz már csak a táj hangulatát melegíti fel. A fesztivál kirakodóvására egész hosszan elnyúlik az apátságtól a visszhang dombig, sőt a kálváriára is jó felkirándulni, s onnan nézni a lemenő napot, ahogy megvilágítja az Apátságot.

Természetesen megkóstoltuk a gardát, melyet kenyérrel és kovászos uborkával tálaltak. Nagyon jól ízesített és átsült volt, aki még nem kóstolta a gardát, annak most érdemes, hiszen nem hétköznapi hal. Azonban íze és összetétele talán a keszegéhez hasonlítható.

Ez a halfesztivál is jó példa az őszi Balaton meglátogatására, van itt minden mi szem szájnak ingere; hal és más sült ételek, gyermek programok, vezetett túra Tihany felfedezéséhez, kézműves termékek, zenekar és társaság.

foto: http://www.peterorban.hu

Megosztás: