Amikor Ádám Gábor pincéjénél jártunk, igazán családias fogadtatásban volt részünk. Amellett, hogy a táj lenyűgözött, már egy csapat borkóstolásába csöppentünk, ahol a jó hangulat minket is bekebelezett. Gábor szívesen mesélt életéről és a borhoz fűződő kapcsolatáról, mindezt nagyon közvetlen egyszerűséggel.  Mint kiderült, szeret túrázni és így a borkóstolókat is egybekötni kirándulással, a vidék megismerésével. Éppen ezért Húsvétra egy igazán aktív borkóstolást terveznek. Március 30-ra várják a vendégeket hidegtálas, helyi falatokkal és borozással, majd a másnapi reggeli után irány a Balaton-felvidék meghódítása. A résztvevők a Tóti-hegytől kezdve az Örsi-hegyen át fedezhetik fel a Pannon táj különös zugait. Mindeközben a dűlőn bográcsban rotyog a vacsora, melynek illata a Sabar-hegyről csalogatja vissza a megfáradt túrázókat. A napnyugta mellett nem is kívánhat többet az ember, mint hogy finom borok kíséretében, sanzonos muzsika szállja be a Sabar-dűlő völgyét. Az örömzenélésre az Esti Gyors triót hívták meg a pincéhez. Másnap Szentbékkállára veszi az irányt a csapat és a Fekete-hegyi kilátóhoz kirándulnak fel egy újabb balatoni panorámáért. Onnan a Keleményes-kő érintésével visszabandukolnak a Káptalantóti Liliomkert piacára, ahol a Sabar borbutikban frissítő fröccsözéssel és piacozással zárják az élménydús hétvégét. Ilyenkor fesztiválhangulat uralja a domboldalt, hisz sátrazni is lehet és a környező vendégházak is várják a vendégeket.Fotó: Ádám Krisztina

Családias hangulatának köszönhetően, mindig jó társaság verődik össze a dűlőn. Mivel nehéz búcsút inteni egy ilyen jól sikerült hétvége után, így a tavaszias idő eljövetelével továbbra is folytatják a túrás borkalandozásokat a Balaton-felvidéken.  Május 19-én hasonló programot terveznek, mint Húsvétkor, ez alkalommal pedig a Blue sPot együttes rázza fel a környező dombokat. A program folyamán természetesen a Sabar vidék nedűjét kóstolhatják az odalátogatók valamint a borokhoz illő bogrács vacsora fűszerezi majd, az eddigre már igen csak jó kedvet.
Aki nem ismerné a balatoni táj ezen szegletét, most részt vehet Április 28-án a Sabar pincehegyi bejáráson, mely a káptalantóti piacról indul egy ízletes ebéddel. Később felfedezésre kerül a Sabar-dűlő 7 pincéje, majd a hegyről lejövet, a hangulat garantált, hiszen a Kemencésháznál ezúttal is zenével várják a bortúrázókat.
A Borbarangolás itt sem maradhat el Május 5-én. Gáborék nem csak megitatják, de meg is mozgatják az idelátogatókat, hiszen a különleges ételekkel tarkított borvacsora mellett, a Tóti-hegyi körpanorámát is megcsodálhatjuk egy rövid túra keretében. A Sabar hangulathoz hűen a kirándulás után egy kis jazz következik, Szegő Csaba előadásában.

Borító fotó: Orbán Péter

Ez a cikk megjelent a  Partlap magazinban is.

Szerző: Káli Éden (Kovács Fanni)

Megosztom: