Mediterrán hatású tájunkon a Káli-medencében található salföldi bánya, mely sivatagi hatásával még délebbre repít képzeletben. Igaz még mindig folynak a munkálatok a homok kitermeléssel és nem engedélyezett látogatása, nem árt óvatosan lépkedni a bányatavak és iszapos maradványaik csalókák lehetnek. Azonban a nyaraló kutyás családok, valamint a csendre vágyók ám mégis fürdőzők kedvelt vízparti helye is egyben. Több fotózást is szerveztek már itt; páros, akt, családi és tárgy fotózásokat. Közkedvelt hely, hisz fakó homokbuckás táj, néhol zöldellő fák, máshol sárgálló nádas övezi. Nem kell messzire menni, hogy gondolatainkat más irányba tereljük, is kilépjünk a hétköznapokból. A változatosság még mindig gyönyörködtet és e vidéken bővelkedik országunk a páratlan látványokban.

Geológiai adottságok megannyi lehetősége vár még itt a Balaton-felvidéken, ugyanis Hegyesden is található egy kis dolomit bánya tóval. Ez azonban már rétegesebb kőzet, színesebb csíkok követik egymást. Különlegessége, hogy halastónak van nyilvánítva, tehát hobbijukat kielégítő horgászok kedvelt helye lehet, valamint gyönyörű tükröződése elvarázsolja a látogatót. Extrának számít, hogy kibérelhető a helyszín, hisz körbe van kerítve, alkalmas esküvők lebonyolítására, vagy csak sütögetésre a tóparton, mint azokban az elcsépelt amerikai filmekben… mégis úgy szeretjük.

Gyenesdiáson is találhatunk ám hasonló lebányászást. Itt viszont már gigantikusabb szikla ormok öveznek és fenyők telepedtek körbe. A bejárás szabad és ajánlott! 🙂 Keresztül haladva juthatunk ki egy tisztásra a Nagymezőre, ahol szabadidőpark található, valamint innen rövid túra vezet a Festetics kilátóba.

Ne hagyjuk, hogy beérjük azzal ami van, mindig keressük az újat és szépet a szemnek, amik álmodozásra késztetnek. Úgy, ahogy a kisgyermeknek olvasunk esténként mesét; bővítjük képzeletvilágát, melyet senki sem fog igazán látni, csak önmaga. Megalapozzuk boldog és ötletdús gondolatait, az ilyen teremtmények gazdag szemlélettel járulnak hozzá néhol elveszett, néhol nagyon is a helyén lévő világunkhoz. Majd felnőve pozitív töltöttséggel és aktívan látja a felnőttek világát s reméljük tud majd örülni az apróságoknak és büszkélkedik hazai tájainkban úgy, mint mi tesszük.

Fotók: OPhoto – Peter Orban Photography & Blog

Megosztom: