2017. január 28-án megrendezésre került Kardos Gábor álma (vagy talán nem csak az övé) a Balaton-átcsúszás a befagyott Balatonon. A sokkal inkább expedícióhoz hasonlító kori-túra ezreket vonzott a magyar tengerhez. Megdöbbentő tömeg és hangulat fogadott minket a badacsonyi strandon.

Már a szervezők köszöntője és instrukciói előtt is elindultak a jeges utat célba véve a bátrabbak. Legfontosabb felszerelésekkel( iránytű, kötél, vízhatlan tokban a telefon, váltócipő, folyadék) felfegyverkezve vágtunk neki mi is az útközben megfogalmazódott tótúra-tortúrának, hiszen nem mindenhol volt felhőtlenül élvezhető a tó jege. A Balaton közepének nagy része korcsolyázhatatlan, bár sokan megpróbáltak korcsolyával átbukdácsolni, mint én is, majd a simább felületre érve fellélegezni, hogy vége van a “tortúrának”. A másik oldalon Fonyód strandja fogadott minket egy kis meleg teával, forralt borral és pogácsával felmelegítőként. Rövid idő múltán nekivágtunk a visszaútnak. Hozzáteszem nem volt biztosítva a visszaút, de ha ez gátat szabott volna nekünk, választhattuk a Volán busz járatát is.Vegyes társaságot hozott össze ez az össznépi megmozdulás, hiszen találkoztunk jégszörfössel, jégvitorlással, biciklizőkkel, profi korcsolyázókkal, kisgyermekes családokkal, idősekkel, fiatalokkal, igazi felfedezőkkel és még a házi kedvenceket is magukkal hozták a túrázók. A Balaton átcsúszásnak talán még az is nekivágott, aki nem tervezte átcsúszni,de a tömeg ereje nagy vonzóhatással bír, így rávette magát.Remek vendégcsalogató volt ez az expedíció, néha  a bornapokon nem látunk ennyi embert Badacsonyban nyáron. Sokan még nem is látták a Balatont télen, nem hogy befagyva és még korcsolyázni is lehessen rajta.  Újabb ok a turizmus fellendítésére és a szezonalitás kizárására. Persze nem csak a turistákon/vendégeken és a szervezésen múlik a jó hangulat. Sokan hiányolták a vendéglátóhelyeket, ahol jólesett volna beülni egy kis energia utánpótlásra. Az igény nem lett volna luxus, hiszen jó magyar szokásunkhoz híven a balatoni lángos vagy pár szelet lila hagymás zsíros kenyér is megtette volna, így téve teljessé a jól megszokott balatoni imázst. Sajnos csak pár hely, pl. benzinkút tette lehetővé,hogy vásárolhassanak egy kis elemózsiát az emberek.
Szumma-szummarum elégedettséggel és büszkeséggel telve értünk haza, ahol jó meleg leves  és sült várt minket. Ezek után újabb esemény fogalmazódott meg bennem: egy esti jégbuli kijelölt, kivilágított részen a part mentén zenével forró italokkal és harapni valóval. Persze már mások jelezték számomra, hogy ez nem újdonság, és hogy az előző hétvégéken is volt megrendezve ilyen party. Sajnálom, hogy ezek az események nincsenek jobban reklámozva (hozzám nem jutott el a híre), hiszen adott az eszköz (ez esetben facebook elég) láthattuk, tapasztalhattuk,mennyien értesültek az átcsúszásról is.Jelentem lecsúsztuk oda-vissza, felszerelkezve, pozitívan, jókedvben nevetgélve, mindenféle baleset nélkül. Reméljük, hogy a jövőben is lesz lehetőségünk megismételni az átcsúszást, vagy ha az időjárás nem engedi, hasonlóan nagy és ötletes összejövetelen részt venni télen.

Megosztom: